OPHETLAND.EU
   <<< beginpagina
Journalistiek
Columns
Artikelen
Boeken
Natuurmakers
Op het land

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Ineke Noordhoff
Agenda
Contact
 
Op het Land


Recensies
Voorwoord
1 Boerenland / Izašk Geluk
2 Weidepremie / De Haan
3 Ganzen / Auke Veldman
4 Bloemen / Wim Roskam
5 Bloemen / Peter de Koeijer
6 Grutto's / Piet Praag
7 Bomen / Harm Veeneman
8 Akkervogels / Kremer
9 Vogels / Van Burgsteden
10 Biologisch land / Kuiper
11 Natuurland / Kor Buist
12 Stadsland / Jan Duijndam


Op het LandBoeren en natuur

Door Ineke Noordhoff
Fotografie Ellen Kok

Op het land is bij de boekhandels te koop.

Of bestel via Atlas.

Links in de balk vindt u de verkorte inhoud per hoofdstuk. Herman Wijffels schreef het voorwoord.

"Het verschil tussen stedelingen en bewoners van het platteland is misschien wel groter dan dat tussen autochtonen en allochtonen." Die stelling wierp Emile Brugman, uitgever/directeur van Atlas op bij de presentatie van Op het land.

 

Korte inhoud
Jan Duijndam doet de kunstmest in de ban die zijn vader destijds gretig het bedrijf inhaalde. Op het land verandert de wereld met duizelingwekkende vaart. Wat drijft de landbouwers om de leefwereld van wilde dieren en planten te gaan koesteren terwijl die hun functie voor het bedrijf hebben verloren? In deze bundel, die in oktober 2006 bij Atlas verscheen, nemen boeren de lezer mee de wei in, op zoek naar akkerkruiden en gruttokuikens. Aan tafel bij een beker rauwe koemelk gaat de weidegang over de tong. En ‘s avonds onder de schemerlamp komt de subsidieadministratie op tafel. Via twaalf mensen wandelt de lezer door het land langs verschillende vormen van boerennatuur. In een epiloog worden lijnen getrokken naar de kosten van natuurbeheer en hoe de overheden met het buitengebied omgaan.

Foto: Veel boeren uit het boek kwamen voor de lancering van het eerste exemplaar naar de stallen van Buist cs. in Eelde. Links krijgt Jan Duijndam een exemplaar van de auteur overhandigd. Rechts uitgever Emile Brugman aan het woord.